Kava na Špici

psVikend je, subota. Neradni je dan, a omiljena zanimacija svim Zagrepčanima je prošetati do popularnog Cvjetnog trga i popiti kavu na ‘Špici’. Atraktivne terase kafića iz subote u subotu privlače stotine ovisnika o prvoj jutarnjoj kavi. Čitaju se dnevne novosti, komentiraju prošlotjedne, predviđaju neke nove. Ova kava nije nimalo slična bilo kojoj kavi usred tjedna. Ovakav oblik višesatnog druženja često je izlika za pokazivanje novih modnih trendova, pa ni ne čudi činjenica da se upisom ˝Zagrebačka špica˝ ili ˝Špica na Cvjetnom˝ u Google tražilicu slika, otvara na tisuće fotografija ljudi na Špici s komentarima poput ˝Tko je sve ove subote prošetao svoje nove krpice?˝.

Ista ta Špica krivac je nastanka Pametne špice. Jedne subote u prosincu 2011. godine, jedna takva kava na Špici izrodila je ideju o onome što se danas zove Hrvatsko društvo mladih Pametna špica. Prof. dr. sc. Saša Petar, u subotnjem druženju sa studentima potaknut je organizirati ‘malo drugačiju subotnju Špicu’ na kojoj bi se također družili, ali i upoznali neke nove ljude, čuli neke nove, pametne informacije i proširili svoje vidike. Potaknut idejom svojih studenata, prof.Petar 12. svibnja 2012.g. organizirao je 1. Pametnu špicu; događaj koji je okupio 50-ak sudionika.

Pametna špica subotnji je događaj koji redovito privlači studente i druge posjetitelje željne nekih novih znanja. Kroz svoja interaktivna predavanja, prof. dr. sc. Saša Petar osvrće se na temu o kojoj govori Špica, a cijeli događaj redovito je obogaćen panel diskusijom čiji su panelisti renomirani stručnjaci iz područja obrazovanja, politike, gospodarstva, znanosti, umjetnosti, inovacija i sl. Teme Pametne špice nerijetko su potaknute od samih sudionika, pa su tako neke od dosadašnjih tema bile: Sedam najgorih poslovnih grešaka, Tržište, inovativnost i konkuretnost, Pregovaranje na razgovoru za posao, Motivacija i samomotivacija, Startup ili kako (se po)krenuti, Multikulturalnost i kultura suradnje i druge. Do danas je održano ukupno 11 Pametnih Špica koje su okupile više od 700 sudionika. Upravo na zahtjev redovnih gostiju, Pametna špica dobila je vjetar u leđa i postala mobilna. Održana je Pametna špica u Dugoj Resi, a u planu su i neki drugi hrvatski gradovi. U međuvremenu, Pametna špica postala je udruga koja iz dana u dan okuplja sve veći broj članova koji žele sudjelovati u stvaranju ‘malo drugačije subotnje Špice’.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *