12.Pametna špica

12.Pametna špica

U subotu su na Vernu svi prisutni imali priliku porazgovarati sa Višnjom Ljubičić, pravobraniteljicom za ravnopravnost spolova, Elenom Cvjetković, Business&Carieer coachom, te Vlastom Carević, HR Manager&Consultantom iz tvrtke RECROnet.

Špica je započela, kao i svaki put do sada, uvodnim predavanjem voditelja panela, profesora Saše Petra, koji je na samom početku zanimljivo ustvrdio kako će se razlike između muškaraca i žena na ovom panelu usmjeriti na ekonomiju i na tržište rada, a ne na sociološka pitanja za koja dosada nitko nije pronašao rješenje. U tom je tonu istaknuo i zanimljivost kako je 67 posto žena za svoje nadređene ipak spremnije prihvatiti muške rukovoditelje, a ne ženske te je objasnio veliku razliku u liderstvu koje kod muškaraca karakterizira odlučnost, a  kod žena služenje, odnosno  princip „što vam treba da napravite dobar posao, to ćete i dobiti“.

U istom smjeru nastavile su i panelistice. Gospođa Višnja Ljubičić fokusirala se na položaj žena isključivo na hrvatskom tržištu rada te je istaknula problem otkaza zbog trudnoće koja iznosi gotovo 60 posto, a ako se žene i uspiju vratiti s porodiljnog na posao često bivaju degradirane. No, nakon toga je nastavila sa izrazito progresivnim podacima dajući svima informacije kako je broj poduzetnica u posljednjih 5 godina povećan sa 18 na 25 posto, a u prošloj je godini čak 2000 novih poduzetnica pokrenulo vlastiti biznis. Jednako tako, istaknula je da je Hrvatska jedina zemlja u regiji koja ima program za poticanje žena poduzetnica.

Bez ravnopravnosti nema prave demokracije“, zaključila je.

Elena Cvjetković i Vlasta Carević su, osim statistike, diskutirale i o ženskim karakternim manama u odnosu na muškarce. „Imamo jako malo ženskih uzora“, istaknula je Elena, a gospođa Vlasta je nastavila sa rezultatima jednog istraživanja u kojem je dokazano kako su žene puno samokritičnije od muškaraca. „Žena i na menadžerskoj poziciji mora ostati žena“, rekla je Vlasta referirajući se na činjenicu kako se u poslovanju moraju koristiti aduti koji su karakteristični upravo za žene.

Finalno, nakon dinamične rasprave sa vrlo asertivnom publikom oko toga kako je došlo do takve spolne podjele te kakve preduvjete stvara samo društvo da bi se to poboljšalo, prisutnima je predstavljen i jedan projekt. Jura Benčić, suosnivač i glavni izvršni direktor tvrtke „e-talent“ predstavio je projekt online selekcije potencijalnih zaposlenika diljem Europe s ciljem da se uštedi vrijeme, trud i živci poslodavaca. Na predstavljanju, osvrnuo se na današnje trendove zapošljavanja, na načine pronalaska najboljih zaposlenika te kako se upravo ovaj projekt uklapa u rad velikih organizacija.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *